HOME          GESCHIEDENIS          DE VERENIGING          SPONSORS          FOTO'S          AGENDA          LINKS          CONTACT

Geschiedenis Dockyard V


Kiellegging RDM,11 december 1940, bouwnummer 227

In 1942 werd het schip tijdens een luchtaanval zwaar beschadigd en tot zinken gebracht. Ze werd na de oorlog in 1946 gelicht, hersteld en afgebouwd. Op 7 mei 1947 werd ze in dienst gesteld bij de RDM. De Dockyard V maakte deel uit van een serie van 8 schepen  oorspronkelijk besteld voor gebruik in Rusland (Oostzee o.a. Baltische staten en St Petersburg). Door de tweede wereldoorlog zijn de meeste schepen niet afgenomen en door de RDM als werfsleepboot afgebouwd en ingezet.

Het waren de werkpaarden van deze grote Rotterdamse werf. Zeeschepen die kwamen repareren werden de droogdokken in geloodst. Bij nieuwbouwschepen die van de helling gleden lagen de Dockyards klaar om ze naar de afbouwkade te brengen. In 1978 eindigde de werf definitief haar stoomtijdperk met het buitendienstellen van haar stoomsleepboten Dockyard III, V en IX. In 1980 werden de Dockyard V en IX overgenomen door het Maritiem Museum Prins Hendrik.In hetzelfde jaar begon de Vereniging Dockyard V met het onderhoud en vaarklaar houden van het schip met een groep professionele liefhebbers. Vrijwel allemaal afkomstig uit de koopvaardij.

In 1997 werd het schip na een uitgebreide reparatiebeurt,waarbij o.a. alle asbest werd verwijderd, gecertificeerd door de Nederlandse Scheepvaart Inspectie.Hierdoor is het schip gerechtigd om met 40 passagiers rondvaarten te maken. De opbrengsten van de rondvaarten worden gebruikt om het schip in de vaart te kunnen houden. Sinds enige jaren is het schip ook opgenomen in de lijst van Varende Monumenten klasse A 1. Zie hiervoor ook bij FENV bij de links.

Technische gegevens:

  • Lengte 25.10 meter, breedte 6.24 meter, diepgang 2.90 meter, waterverplaatsing 245 ton.
  • Ketel tweevuurs (sinds 1961 oliegestookte) schotse ketel met een verwarmd oppervlak van 135 vierkante meter, werkdruk 14 atmosfeer.
  • Stoommachine dubbelcompound Lentz kleppenmachine van 500 IPK(= 368kW) snelheid 12 km.
  • ENI nummer 2309762

  DOCKYARDV.nl  2017 - info@dockyardv.nl - Tel. 06 46 71 28 37                                Realisatie: Websites van der Mey